Blog

...keep on smiling!
Blog, Lectia de fericire

Lecţia de optimism şi solidaritate a Italiei: „Carantina nu ne izolează, ci ne aduce mai aproape! Italia va învinge, totul va fi bine!“

March 17, 2020

Italia este, de o săptămână, în carantină totală. Greu încercaţi de epidemia care a luat până acum peste 2.000 de vieţi şi a îmbolnăvit aproape 28.000 de persoane, italienii nu şi-au pierdut speranţa că totul va fi bine. „Chiar dacă nu ne putem îmbrăţişa, suntem mereu aproape“, scriu ei pe reţelele de socializare.

Peste Italia cea plină de viaţă s-a aşternut liniştea. E o linişte apăsătoare, o linişte care doare, mai ales pentru o ţară ce pare tot timpul în vacanţă.

„Ştii cât de linişte e noaptea?! Îţi ţiuie urechile! Niciodată nu am trăit aşa ceva! Nici la ţară nu este atât de linişte, pentru că acolo auzi vietăţile, auzi natura…Este o linişte de neimaginat“, îmi povesteşte Luiza Dinică, jurnalistă româncă stabilită în Torino.

Pentru ea, dar şi pentru italienii închişi în case în urma decretului de carantină totală, liniştea asta e bizară, dar şi dureroasă, mai ales că numărul victimelor creşte de la o zi la alta.

Şi totuşi, în aceste zile, învaţă să trăiască altfel şi să-şi păstreze optimismul. În aceeaşi situaţie se află şi românii stabiliţi în Peninsulă. Numai în Torino trăiesc aproximativ 60.000, îmi spune Luiza, jurnalistă la Radio Torino International. 

Străzile sunt aproape pustii, fiindcă pot ieşi din casă doar cei care pot dovedi, prin documente, că merg la serviciu sau au nevoie de medicamente şi alimente. Unii dintre ei au rămas şi fără job-uri, fiindcă, în lipsa clienţilor, unele afaceri s-au închis deja. Însă cel mai greu le este celor cărora coronavirusul le-a răpit oameni dragi. Cu toate acestea, oamenii îşi păstrează optimismul, arată cât sunt de solidari în aceste momente grele, când izolarea este singura armă împotriva răspândirii coronavirusului.

Prima oară s-au închis şcolile, iar copiii s-au trezit, peste noapte, că nu se mai pot întâlni cu prietenii şi colegii şi că rutina zilelor a fost înlocuită de activităţi petrecute între patru pereţi. „Mami, când voi merge din nou la grădiniţă? Şi când mai mergem să ne jucăm în parc?“ Părinţii nu au răspunsuri în acest moment, dar trebuie să le explice micuţilor de ce nu mai au voie să iasă afară şi de ce şi ei sunt importanţi în această luptă. Luca, fiul de numai trei ani al Luizei, a aflat că nu este bine să iasă din casă pentru că un monstruleţ mic de tot, vizibil doar la microscop, pândeşte la tot pasul. Iar oamenii trebuie să stea în casă până ce monstruleţul pleacă. Ştie că regulile sunt reguli, că trebuie să se spele pe mâini ori de câte ori este nevoie şi că tot ceea ce face el este la fel de important cu ceea ce fac oamenii mari. La fel ca el, sunt copiii din întreaga Italie, care au înţeles cât este de important să stea acasă. Din inimile lor inocente, a apărut curcubeul pictat cu emoţie şi însoţit de mesajul „Totul va fi bine. Stau acasă“. Unii au afişat desenele la balcon sau fereastră, alţii le-au postat pe reţelele de socializare.

Mesajul copiilor din Italia. Foto: Luiza Dinică
Mesajul copiilor din Italia. Foto: Luiza Dinică

Aşteptarea asta e foarte grea, pentru că în unele cazuri familiile au fost separate de carantină. Unii sunt în spitale, alţii doar izolaţi la domiciliu. Copiii, dar şi adulţii, îşi trimit în aceste zile clipuri în care îşi spun „Mi mancate tanto“. Adică „Îmi este atât de dor de tine!“. Printre ei, şi români.

O astfel de campanie este derulată de Asociaţiei Socio-Culturale „Primo Passo“ şi Grupul Vatra, din Torino. Iar prin fiecare mesaj atât italienii, cât şi românii vor să demonstreze că, deşi sunt departe unii de ceilalţi, sunt tot împreună. Că sunt uniţi şi că rămân acasă, pentru a continua lupta.

https://www.facebook.com/gruppovatra/videos/209797093603005/

În liniştea asurzitoare a oraşelor, italienii ies foarte des la balcoane, pentru a fi alături unii de ceilalţi şi pentru a-şi arăta pofta de viaţă şi optimismul. De la nord la sud, comunităţi întregi cântă într-un singur glas. Şi dansează.

„Am ieşit să transmitem sunete îmbucurătoare vecinilor, colegilor sau prietenilor din cartier cu care nu ne-am văzut de câteva zile bune“, povesteşte Luiza Dinică. Înregistrăile cu oameni care cântă fac înconjurul lumii şi stârnesc valuri de emoţie!

„Fizic, suntem în interiorul caselor, dar cu sufletul suntem afară. Şi-n momentele acelea, ieşim la balcoane şi cântăm împrenă. Carantina nu ne izolează, ci ne aduce mai aproape. Italia nu renunţă!“ – se arată într-un mesaj postat pe Instagram.

Într-o altă zi, au ieşit din nou la ferestre, de data aceasta pentru a aplauda. Este modalitatea pe care au ales-o pentru a-şi arăta recunoştinţa şi respectul faţă de cadrele medicale care lucrează până la epuizare în aceste zile, în încercarea de a salva pacienţii diagnosticaţi cu noul coronavirus, faţă de forţele de ordine, dar şi faţă de comercianţii care încă lucrează, astfel încât oamenilor să nu le lipsească produsele de bază.

Şi tot weekend-ul trecut, italienii au retrăit emoţiile finalei Cupei Mondiale din 2006, când Squadra Azzura a învins Franţa. Televiziunea publică a luat decizia de a difuza înregistrarea pentru a ridica moralul celor ţinuţi în case de pandemie.

Şi tot într-un gest emoţionant de solidaritate, duminică, italienii şi-au dorit să spargă liniştea asurzitoare a nopţii şi au ieşit din nou la balcon, au aprins lanternele telefoanelor, au cântat şi au aplaudat. Şi sunt doar câteva exemple…

********

Italia trece prim momente dificile, dar oamenii au încredere că totul va fi bine şi, chiar dacă sunt izolaţi la domiciliu, găsesc tot felul de modalităţi pentru a-şi arăta solidaritatea, optimismul şi pofta de viaţă.

Şi-n sufletele lor e o tensiune de nedescris în liniştea apăsătoare. La fel şi-n sufletele românilor care trăiesc în Peninsulă. Dar oamenii nu se dau bătuţi, iar unii sunt deja cu gândul la momentul când totul va fi trecut, iar Italia va fi din nou cea pe care-o ştim dintotdeauna. Totul va fi bine! ❤

 3,308 total views,  4 views today

Alina Enache
Jurnalist din 2005. Colecţionar de poveşti frumoase.

Write a Comment